Tulburătoarea liniște din Primăria Mangalia

M-am tot gândit zilele astea, după ce am publicat articlolul despre toaletarile si tăierile de arbori din Mangalia, articol pe care îl găsiți aici, ce aș putea să fac mai mult decât a scrie despre ce se întâmplă. Pentru că nu este normal să stăm degeaba, iar ei să facă ce vor pe banii noștri.

Între timp, în doua zile s-a ajuns de la toaletare, la tăiere la ras a unor arbori simbol ai Mangaliei. Arbori in plină vigoare dupa cum arată si tăietura tulpinilor.

Știam, ca orice cetațean al Mangaliei, că Primaria nu este transparentă deloc în ceea ce privește deciziile și planurile pe care le are cu urbea noastră.  Așadar, primul pas este să aflăm care sunt planurile Primariei Mangalia. Iar pentru acest lucru este foarte utilă legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile publice.  Nimeni, din nicio administrație publică sau locală, nu iți va da vreo informație, dacă nu o ceri. Asta nu pentru că așa este normal, ci pentru că așa sunt obișnuiți. Normal este ca planurile și deciziile  autorităților să fie făcute publice. Se numește transparentizare. De ce? În primul rând pentru că sunt plătiți din banii noștri și trebuie să răspundă pentru acest lucru. Este exact ca și cum ai plăti meșterul pe care îl angajezi sa iți zugrăveasca casa.

Revenind la treburile noastre, am depus astăzi o petiție către primarul Mangaliei pe care o puteți vedea atașată.

Vă sugerez să folosiți această unealtă democratică ori de câte ori doriți o informație de ordin public. Puteți folosi modelul meu. Majoritatea informațiilor cu care lucrează autoritățile locale sau centrale sunt de ordin public, deci oricine are dreptul să le cunoască. O singură excepție, cele secretizate, dar acestea trebuie sa fie specificate.

Legea 544/2001​: Câteva puncte bune ale acestei legi

Unu

Autoritatea publică trebuie să dea un răspuns în 10 zile. Acestea nu sunt zile lucrătoare și încep să curgă de la depunerea petiției 

Trei

În cazul în care autoritatea refuză răspunsul sau nu răspunde în termen, atunci este dreptul Prefecturii să tragă la răspundere autoritatea locală 

Doi

În cazuri exceptionale autoritatea poate să extindă răspunsul până la 30 de zile, dar trebuie să motiveze petentului (adică dumneavoastră) această extindere în termenul inițial de 10 zile 

Patru

Răspunsul poate fi primit și prin mijloace electronice

Petiția trebuie făcută în scris și se înregistrează la Primăria Mangalia.  Așa că, referitor la aceste petiții pe baza legii 544/2001, vorba englezului “use it and abuse it”. 

Verba volant, scripta manent.

Asta și speră autoritățile locale, ca nimeni să nu facă/zică/scrie/ceară nimic. De asta Primăria Mangalia tace în păpușoi.

Deci primul pas a fost făcut, petiția a fost înaintată către Primăria Mangalia. Acum așteptăm răspunsul.  Vă țin la curent.

Notă: Mulțumiri domnului Gabriel Tora pentru că ne-a lăsat să îi folosim pozele și mulțumim Green Peace Romania pentru ghidul: Cum să oprești toaletarea abuzivă, articol primit prin îngăduința doamnei Georgeta Baloiu

You May Also Like